čtvrtek 18. prosince 2014

HIPOGRYFOVÉ

Tento potomek vzácného spojení gryfa (jenž je sám půl orel a půl lev) a kobyly býval prý oblíbeným jízdním zvířetem Karla Velikého, válečníků z 8. a 9. století, o jejichž udatných činech bájili pozdější spisovatelé.


Ačkoliv je hipogryf v těchto rytířských románech představován jako vzácné, ale rozhodně reálné zvíře, vymyslel jej teprve kolem roku 1516 Ludovico Ariosto, autor italské epické skladby Zuřivý Roland, které vypravuje o činech několika Karlových rytířů. Podobně jako gryf má Ariostův okřídlený tvor orlí hlavu a zobák, přední nohy s pařáty dravého ptáka, hustě opeřená křídla a zadní část těla koňskou. Jako první si hipogryfa ochočil a vycvičil kouzelník Atlante. Tento bájný tvor dokáže létat výše a rychleji než kterýkoliv pták, a když se jeho jezdec chystá sestoupit dolů, vrhne se na zem rychlostí blesku. Určitou nejistotu pociťovali v sedle hipogryfa prý i ti nesmělejší rytíři, jen těžko však odolávali úžasné lehkosti, s jakou se toto zvíře dokázalo dostat z jednoho konce světa na druhý.

TAKŽE POZOR! Je rozdíl mezi Gryfem A Hipogryfem !! 

Hipogryf si sice rád pohrává s těmi, kdo se jej pokouší chytit, a v okamžiku, kdy už už sahají po jeho uzdě, poodletí rozverně o kousek dál. Kdo na něj však jednou usedne, tomu se stane věrným a vstřícným druhem.


- Hipogryf se objevil také ve filmu i knize Harry Potter - Vězeň z Azkabanu (Jeho jméno bylo Klofan a zbožňoval fretky :D) 

Žádné komentáře:

Okomentovat