pátek 20. února 2015

SIRÉNY

Lidi, mám úplně cool knížku o těchto různých stvořeních :D
Pak tu o ní ještě něco samostatně napíšu. :)
_____________________________________________
Rada na začátek: Nepleťte si Sirény s Rusalkami !

Sirény (čili mořské panny nebo též mořské víly) jsou nádherné ale stejně tak nebezpečné. Žijí hluboko na mořském dně, jsou však zvědavé tak, že se obšas zatoulají do pobřežních mělčin.
Většinou viděny v noci, mohou však být viděny také za dne. 

Na souši jsou naprosto bezmocné, ovšem ne kvůli dýchání (mají obojživelné plíce), jejich stříbrné šupiny bohužel na slunci bleskurychle vysychají.
Této Siréně je kolem 240 let.
Vynikají svou krásou, ale je nebezpečné se k nim byť jen přiblížit. 

Sirény nemají na těle žádného ochlupení. Dokonce i to, co zprvu vyhlíží jako obočí, jsou jen záhyby napodobující lidské rysy.

"Vlasy" slouží k získávání kyslíku z vody, je třeba jej velmi často hřebelcovat a kartáčovat.
_____________________________________________________________
Můžu vám sem o nich napsat ještě docela dost, kdyžtak napište :D :)

pondělí 9. února 2015

BAZILIŠCI

Podle antického mínění je bazilišek méně než 12 palců (asi 30 cm) dlouhý had, který má na své hlavě bílý diadém. Baziliška vždy nalezneme na poušti, a to díky jeho destruktivním schopnostem, kterými z jakékoli krajiny za pár chvil vytvoří poušť. Proto se jeho domovskou zemí stala Kyrenaika, římskáprovincie nalézající se v dnešní Libyi. Všichni hadi slyší na jeho syčení, je tedy jakýmsi vládcem hadů. Bazilišek se ale na rozdíl od nich pohybuje ve vertikálním směru se vztyčenou hlavou. Jeho dech rozbíjí skály a spaluje trávu. Kromě toho všeho je bazilišek nejjedovatějším tvorem vůbec. Tradovalo se, že pokud je bazilišek probodnut kopím jezdce na koni, tak je otráven nejen jezdec, ale i kůň.
Jiné antické prameny uvádí, že bazilišek může být překonán pomocí zrcadla podobně jako Medusa. V tomto výkladu má bazilišek schopnost smrtícího pohledu.
Jak přemoct Baziliška? Pomocí zrcadla podobně jako Medusa. V tomto výkladu má bazilišek schopnost smrtícího pohledu, nebo přivést do jeho doupěte lišku nebo lasičku. Šelmy se v přítomnosti baziliška zmocní bojové šílenství. Začne s baziliškem zápasit a nepřestane, dokud ji bazilišek neusmrtí nebo dokud ho nekousne. Toto kousnutí je pro baziliška smrtelné.

Zrození Baziliška:
Postupem času byla vymýšlena spousta verzí baziliškova příchodu na svět. S tím se měnil i baziliškův vzhled z čistě hadí podoby do podoby chimerické. Výsledná středověká podoba zrodu vznikla skloubením předchozích teorií.
Baziliščí vajíčko snese sedmiletý Kohout do hromady hnoje v době kdy Sírius je vidět na obloze. Toto vajíčko nemá běžnou skořápku, ale jen tenkou kožnatou membránu a musí být vysezeno ropuchou.


Baziliška si můžete všimnout v Harry Potterovi (Tajemná Komnata), kde je však uváděn jako trochu jiné stvoření, nebo v sériích My Litttle Pony: FiM